TTV Belcrum werkt aan een gezondere sportkantine

Na een goede training of fanatieke wedstrijd gaat er niets boven samen nagenieten in de kantine. Met lekker eten, natuurlijk, en voor ieder wat wils! Onze omgeving zit echter vol ongezonde verleidingen. Dat maakt kiezen voor gezond soms knap lastig, vooral als er geen gezonder alternatief te krijgen is.

Team:Fit is een initiatief voor Jongeren op Gezond Gewicht om sportverenigingen te stimuleren aan de slag te gaan met een gezonder aanbod in de kantine. Het initiatief wordt gefinancierd vanuit het Ministerie van Volksgezondheid en heeft de richtlijnen vanuit o.a. het Voedingscentrum.

Omdat het aantal jeugdleden binnen TTV Belcrum groeit en omdat deze generatie al bewust bezig is met gezondheid, is er ingegaan op een uitnodiging van Team:Fit om met ons mee te kijken in de kantine. Er is een kantinescan uitgevoerd waaruit blijkt dat we op een aantal punten al goed scoren. Bijvoorbeeld dat er vrijwel geen merkreclames te zien zijn, het snoepgoed staat niet in het zicht en door de dichte koelkasten zijn ongezondere dranken niet te zien. Er zijn echter ook adviezen vanuit Team:Fit uitgebracht om meer gezondere producten aan te gaan bieden.

Zo beginnen we met gratis fruit op de zaterdagen dat de jeugd thuis speelt. Er is vanuit Team Fit ook een watertap aangeboden, waardoor water drinken gestimuleerd wordt. Ook willen we andere snacks gaan aanbieden zoals popcorn en gezondere repen.

Naast de momenten voor de jeugd, zijn er ook genoeg momenten dat de volwassenen in de kantine nagenieten van een potje tafeltennis. Team Fit en heel Nederland is er inmiddels achter dat de bitterballen en andere lekkernijen niet weg te denken zijn uit sportkantines. Daarom wordt er met name gefocust op het aanbieden van gezondere alternatieven.

Zo is er bij TTV Belcrum al een aantal keer gekookt op zaterdagavond. Dit zijn dingen die we als bestuur graag willen uitbreiden. Daarnaast is het tosti-assortiment uitgebreid met waldkorntosti’s en panini’s. Komend seizoen willen we met een aantal leden brainstormen om zo meer richting de gezondere kantine te gaan.

Vanuit Team:Fit is er een beloningssysteem voor sportclubs die met gezondere sportkantines bezig zijn. Dit is ingedeeld in 3 onderscheidingen, Goud, Zilver en Brons. Voor onze vereniging, waar de kantine alleen draait op vrijwilligers, is Goud voor nu een te grote stap. Wel zouden we met wat aanpassingen Brons kunnen halen waardoor we laten merken aan onze eigen leden en aan potentiële leden dat we wel degelijk met gezondheid bezig zijn.